област Велико Търново
Античен фестивал:
Сподели

Античен фестивал: "ДРЕВНА БАЛКАНСКА ЗЕМЯ"

Исторически музей - Павликени, съвместно с Община Павликени, организира за трета поредна година античния фестивал "Древна балканска земя" (Terra Antiqua Balcanica). Откриването ще бъде на 7 септември, от 10 часа, в Античен керамичен център. Фестивалът ще включи възстановки на антични занаяти. 

Участие във фестивала ще вземат сдруженията „Дукс Антика” от Свищов и „Мос Майорум Улпие Сердице” от София, както и възстановчици на свободна практика. 

Античният керамичен център е разкрит през 1971 г. и се намира на 6 км северозападно от град Павликени в посока с. Върбовка. Той представлява музей на открито, в чиято основа е земеделско имение (villa rustica) и е един от най-големит е центрове за керамична продукция в провинциите Долна Мизия и Тракия през I - III в. сл. Хр. На място са експонирани централният вилен комплекс, както и част от откритите 51 пещи за изпичане на керамика. Обектът е отворен за посещение всеки ден, достъпен е целогодишно, има изградена инфраструктура и поставени указателни табели.

                  

НАЙ–ОЧАКВАНИ