област Велико Търново
Сподели
22 май 2018
Автор: ОбластВТ

Велико Търново домакинства Европейската олимпиада за сигурност и отбрана

Велико Търново домакинства Европейската олимпиада за сигурност и отбрана
Финалният етап на международната Олимпиада по обща европейска политика за сигурност и отбрана се провежда във Велико Търново от днес до 25 май включително. Курсанти, кадети и военнослужещи от 15 държави пристигнаха в Старата столица за престижното събитие, което е част от официалния календар на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Домакин на надпреварата е Националният военен университет „Васил Левски“.
           
Големият форум бе открит днес, а сред гостите бе заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев. Той поздрави всички присъстващи от името на кмета Даниел Панов и подчерта, че олимпиадата издига авторитета както на града, така и на НВУ „Васил Левски“. Приветствия отправиха също заместник-министърът на българското европредседателство Олег Петков, ректорът на НВУ бриг. ген. Пламен Богданов, чуждестранни гости.

Близо 40 курсанти от 30 военни университети и академии в Европа ще премерят сили в олимпиадата. България е представена от курсант-старшина Стилиян Славчев (НВУ „Васил Левски“) и курсант Димитър Стойков (ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“). Участниците, както и още десетки гости и членове на оценяващото жури ще се включат и в традиционното шествие за 24 май, организирано от Община Велико Търново за Деня на българската просвета, култура и писменост.

Олимпиадата по обща европейска политика за сигурност и отбрана се провежда през година, а настоящето й издание е четвърто. Състезанието е третото значимо събитие във Велико Търново, посветено на българското европредседателство. В Старата столица преди месец заседава Съветът на европейските общини и региони. Седмица след това, Велико Търново посрещна над 150 участници от редица държави за Международната борса „Културен туризъм“.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ