област Велико Търново
Сподели
06 сеп 2017
Автор: ОбластВТ

Велико Търново отбеляза 132-годишнината от българското Съединение

Велико Търново отбеляза 132-годишнината от българското Съединение

С поредица от прояви във Велико Търново бе отбелязана 132-годишнината от Съединението на България. Много жители и гости на Старата столица, заедно с официалните лица, ротата и почетният караул от Националния военен университет почетоха паметта и славното дело на храбрите търновци и българи, борили се за родната свобода и за националното обединение.

В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че Съединението на Княжество България и Източна Румелия е сред най-знаковите общонародни и държавнически актове. Той подчерта, че историческото събитие, случило се на 6 септември 1885 г., откроява характера, решимостта и силата на българския народ да брани своите изконни национални интереси, без оглед на международната политика и геополитическите интереси на великите сили.

„Съединението показва как политиката, личните пристрастия и всички други съображения отстъпват пред ясната и категорична народна воля за единство, за противодействие срещу безмилостното разпокъсване на България след Берлинския конгрес. Tърново и търновци имат много голяма роля в борбата за национално обединение. И днес върху фасадата на Старата поща стои паметната плоча, която ни напомня, че един от най-важните и държавнически  актове от края на 19-ти век – Съединението, започва именно от Старата българска столица“, каза Даниел Панов.

Той припомни, че на 29 август 1878 година в Старата столица е създаден първият в България комитет „ Единство“. Сред основателите са Любен Каравелов, Стефан Стамболов, Жоржо Момчев, Цани Гинчев, д-р Стат Антонов, Георги Живков.

„Тези смели и достойни мъже си поставят общонационалната задача - организирана борба за обединение на българските земи. Прекланяме се пред живота и почитаме приноса на всички смели и достойни великотърновци и българи, вградили себе си във величавия народен акт на Съединението. Нека помним нашите предци, които с цената на живота си защитиха националното обединение по време на Сръбско-българската война. Нека всеки ден бъдем истински родолюбци, да пазим и да надграждаме съединена България“, завърши Даниел Панов.

Празничен благослов отслужи отец Славчо. По време на военния ритуал венци и цветя бяха поднесени пред паметника „Майка България“. С литературна композиция възпитаници на ПМГ „Васил Друмев“ оцениха голямото значение на обединението между Княжество България и Източна Румелия. Почетният караул на НВУ „Васил Левски“ премина в тържествен марш през централната част на Велико Търново.

Проявите, свързани със 132-годишнината от Съединението, бяха уважени от народни представители от различни парламентарни групи, представители на държавни институции, на организации и сдружения, ректорите на НВУ „Васил Левски“ и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, общински съветници, много жители и гости на Велико Търново.

Празничната програма завършва в 21,30 ч. на площад „Цар Асен I“, с прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ