област Велико Търново
Сподели
10 апр 2019
Автор: ОбластВТ

Горнооряховската изложба "Захар, кафе & сие" гостува на Археологически музей "Велики Преслав"

Горнооряховската изложба Захар, кафе & сие гостува на Археологически музей Велики Преслав
Пътуващата експозиция „Захар, кафе & сие” на Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде част от празничната програма на Община Велики Преслав. След темата за алкохола, това е втора изложба от популярната поредица „Пороците”, която гостува в града. Официалното откриване е планирано за 10 април от 17.30 часа в Археологическия музей.

        

„Захар, кафе & сие“ представя историята на захарта и сладките изкушения в Горна Оряховица, един от българските градове с многогодишни традиции в сладкарството. Събрани са десетки експонати, свързани с производственото опаковане и съхранението на продукцията на едни от първите горнооряховски производители – „Обрешков”, „Захарна фабрика”, „Орбис”, „Братя Цветкови” и др.

Архивни фотографии и документи разказват за различните търговски пътеки, които местните дружества извървяват, за да достигнат до любителите на сладкото. Като неизменен другар на тези изкушения към изложбата са присъединени различни приспособления свързани с мелене, печене, съхранение и консумация на чай и кафе. Представени са и експонати, свързани с културата на консумация на тези човешки сладости.
        
Изложбата ще остане в град Велики Преслав до края на месец май.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ