област Велико Търново
Сподели
09 май 2019
Автор: ОбластВТ

Даниел Панов: Категорично съм против продажбата на терени в Нова болница

Даниел Панов: Категорично съм против продажбата на терени в Нова болница
„Категорично съм против продажбата на терени, попадащи в обхвата на Нова болница. В интерес на всички великотърновци и на жителите на областта е да се запази цялата територия, обособена като База 1” - това заяви кметът на Велико Търново Даниел Панов по време на извънредна сесия на Общинския съвет. По време на заседанието бяха обсъдени намеренията на ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ за продажба на имоти, мотивирани от изпълнителния директор д-р Стефан Филев с нуждата от допълнителни средства към наличните за строителството на новия корпус в База 1.„Двата терена в обхвата на Нова болница са необходими на здравното заведение и във връзка с Държавния военно-временен план, и предвид Националния план за защита при бедствия и аварии, който изисква консолидиране на лечебната дейност. Терените са нужни и при разширяване на легловата база. Именно заради това преди години е отказана реституцията им”, аргументира отрицателното си становище Даниел Панов. Местният парламент прие предложението представителят на Община Велико Търново на Общото събрание на здравното заведение да гласува „против” разпореждане с терени в Нова болница.

Даниел Панов каза още, че МОБАЛ се нуждае от средства за дофинаснсиране на строителството на новия корпус и затова подкрепя продажбата на трите сгради, попадащи в територията на т.нар. Стара болница, както и на имота в с. Вонеща вода. „Предмет на разпореждане са само сгради, които не се ползват от МОБАЛ за лечебна дейност , но не и земята. Продажбата дава възможност както за развитие на болницата чрез обединяване на дейностите в База 1, така и за запазване на дейността на частната кардиология”, аргументира се Даниел Панов. Местният парламент одобри представителят на Община Велико Търново да гласува със становище „за“ относно намеренията за продажба на сградите на МОБАЛ в Стара  болница и на имота в с. Вонеща вода.

Д-р Стефан Филев подчерта, че средствата от продажбата на терена, върху който бе построен нов хипермаркет, са налични, но е нужно допълнително финансиране за строителството и оборудването на новия болничен корпус.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ