област Велико Търново
Сподели
22 мар 2019
Автор: ОбластВТ

Даниел Панов : Празникът на Велико Търново е празник на българското величие!

Даниел Панов : Празникът на Велико Търново е празник на българското величие!
Уважаеми великотърновци и гости,

Отново е 22 март. Отново камбаните в цяло Велико Търново звънят с величествен ек. Празник е - за нашия славен град, за великотърновци, за всички българи.
Така е още от далечната 1879 година, когато в сакралната църква „Свети Четиридесет мъченици“ нашите предци за първи път честват този празничен ден, отправят молитва към небесните покровители, отдават почит към благодетелите на Старата столица.

И днес в двора на този храм, пред нас сякаш възкръсва образът на царя победител – Иван Асен II, който през 1230 година кара цяла Европа да говори с преклонение за България и Търновград. Край Клокотница българският владетел побеждава не кого да е, а самия Теодор Комнин, счел себе си за наследник на византийските императори. 
В чест на тази славна победа днес Велико Търново празнува. Но празнува и българският дух. И никога не трябва да забравяме тази славна страница от нашата история. 

След паметното сражение Българското царство е велика сила в Средновековна Европа. А Търновград се извисява като водещ държавнически, политически, военен, духовен и културен център на Стария континент. Наричан е трети Рим и втори Константинопол. Този престиж свидетелства както за държавническото величие на България и нейната тогавашна столица, така и за огромната роля на нашата държава и народ за развитието на славянската, на европейската култура, духовност и цивилизация. 

Но битката при Клокотница води до истинско национално обединение на всички български земи и затова е сред най-звездните мигове в цялата ни история.  Символ на всичко това е храмът „Свети Четиридесет мъченици“. Тук в едно се обединяват Първото българско царство, за чиито времена ни напомнят колоните на Крум и Омуртаг, Втората българска държава и съвременна България. Тук клетва пред Бога полагат депутатите от Учредителното събрание, а също и първият български княз, тук е провъзгласена Независимостта на България. 

Още преди 140 години празникът на Велико Търново надхвърля чисто градското си измерение, за да бъде днес ден на българското величие, на силния български дух, на българщината. Така го е възприемал нашият народ и след Освобождението, и в следващите десетилетия.  
Затова преди година пожелахме Велико Търново да получи официален статут на историческа и духовна столица на България. И вярваме, че даването това признание, което ще бъде силна проява на национална отговорност и държавническа мъдрост, е само въпрос на време.

Благодаря ви, великотърновци, че възпитавате децата в дух на родолюбие, учите ги да опазват нашите традиции и обичаи, да познават и почитат историческите събития, славните ни предци и техните дела, да обичат Велико Търново и България.
Благодаря на хората на науката, просветата, културата, изкуствата и духовността, на академичната общност, на бизнеса и неправителствените организации. Благодаря на всички, които са ангажирани с културните и обществени събития във Велико Търново! Заради вас Търновград остава завинаги в сърцата на стотици хиляди българи и чужденци.
22 март ни задължава да погледнем назад към историята, да открием заветите на славните българи и героите от миналото, но и да надникнем в самите нас. Защото историята ни дава както отговор на въпроса кои сме, така и ни пита накъде отиваме и какво правим за бъдещето? 

Нека бъдем достойни наследници на българските царе, на духовните водачи на нашия народ, на възрожденците и строителите на държавността. Нека с действията си покажем, че мислим за нашия град и държава, за младите хора – нека те бъдат над сянката на ежедневното злободневие.

Още от времето на цар Иван Асен II Търново значи национално обединение, величие и слава, родолюбие. Нека вървим заедно напред, водени от едничката цел – доброто бъдеще пред нашия град и нашите деца. Нека не се поддаваме на политически манипулации. Нека опазваме и предаваме на бъдещите поколения тези ценности, които сме наследили от нашите предци. Нека бъдем силни духом и да имаме вяра в нашата църква. Винаги, когато сме имали трудни моменти, сме се уповавали на православната ни вяра. 

Нека всеки ден работим така, че за Велико Търново да се говори с добро в България и извън пределите й. Историята ни задължава да го направим. Нека Бог бъде с всички нас.

Честит празник!

Даниел Панов
Кмет на Велико Търново

Снимка: Ростислав Грънчаров 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ