област Велико Търново
Сподели
01 яну 2019
Автор: ОбластВТ

Днес е Сурваки или Васильовден - какво повеляват традициите днес?

Днес е Сурваки или Васильовден - какво повеляват традициите днес?
Първи януари е повратен момент в природата, отбелязващ началото на новата слънчева година. Денят е голям зимен празник, наричан от народа ни Сурваки, Сурва, Суроздру. Познат е още като Василица, Васильовден, тъй като се празнува в деня, посветен на християнския светец Василий.По традиция, в навечерието на празника, в тесен семеен кръг, се прави втората (след бъднивечерската) кадена вечеря. Трапезата на самия ден Сурва е много богата и на нея се нареждат блажни ястия – варена свинска глава или пача от сварените крака и главата на прасето, заклано в навечерието на Коледа.

Сурвакането е обичай, който се изпълнява рано сутринта на първия ден от новата година. Състои се в обредно обхождане на къщите в селото  от група „сурвакари”. Те са най-често момчета или ергени на възраст между 4 и 12 години, които носят здраве и берекет във всяка къща.

Самото сурвакане се състои в удрянето по гърба на сурвакания обект със специално приготвена за целта сурвачка. Сурвачката представлява дрянова пръчка украсена с различни материали, като например пуканки, цветни конци, сушени плодове и други. За това сурвакане домакините даряват сурвакарите с традиционни дарове – най-често това са хранителни продукти или дребни пари.

Много важни са благопожеланията, които сурвакарите наричат по време на обреда. Те са различни за всеки регион, но най- често се отнасят към плодородието, добитъка и на0-вече здравето в къщата.

В миналото обичаят се е изпълнявал от ергени, които са тръгвали по къщите по първи петли.  По време на обреда, момците са обръщали особено голямо внимание на къщите на момите, като на някои места по време на сурваки момите са давали своите китки на избраниците си. А след като обиколят къщите, ергените се връщат в домовете на своите моми, където ги посрещат като зетьове.

В днешно време обичаят е изменен и тази традиция се изпълнява от най-малките деца.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ