област Велико Търново
Сподели
10 май 2017
Автор: ОбластВТ

Елена ще отбележи Деня на българския спорт с две мероприятия

Елена ще отбележи Деня на българския спорт с две мероприятия

Община Елена организира пешеходен поход и общински турнир по тенис на маса, по повод 17 май - Денят на българския спорт.

Маршрутът на похода ще бъде Елена - Марков камък - Раюв камък - "Усоето". На 13 май (събота) от 9:30 часа, желаещите може да се включат на сборната точка - площад „Иларион Макариополски“.

Общинският турнир по тенис на маса ще се състои в Синдикалния дом, на 14 май (неделя), от 12:00 часа. Желаещите могат да се запишат в стая 316 на общинска администрация.

 Денят е професионален празник на работещите в сферата на спорта. На 17 май 1894 г. в София пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария. Тяхната мисия е да положат основите на спорта в страната ни след Освобождението. Най-известни са Шарл Шампо и Луи Айер. За първи път в България швейцарците внасят футболни топки и различни уреди за гимнастика. Те основават и емблематичната гимнастическа организация "Юнак". Шампо е и първият участник за България на Летни олимпийски игри - през 1896 г. в Атина. Ежегодно на празника се организират различни спортни мероприятия из цялата страна.
 
Определянето на 17 май за честване на българския спорт е признание за огромните усилия на стотиците български спортисти и работещите в областта на спорта за прослава на името на България.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ