област Велико Търново
Сподели
24 юни 2019
Автор: ОбластВТ

Еньовден е! Днес билките са най-лековити

Еньовден е! Днес билките са най-лековити
Днес, 24 юни, отбелязваме Еньовден, както и Денят на аптекарите и фармацевтите. Празникът е част от българския народен календар и е свързан със славянските фолклорни традиции.Според вярванията, на този ден започва далечното начало на зимата, защото от днес продължителността на деня започва да намалява, а годината клони към зимното слънцестоене.  

На този ден се берат билки. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта, преди изгрева на слънцето. Жените – баячки ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии. Набраните за зимата билки трябва да са „77 и половина“ – за всички болести и за болестта без име.Еньовден, както много други фолклорни празници, също е свързан с гадаене.  При залез слънце се взима от чист сладък извор „мълчана вода“ (налята при пълна тишина, за да не се погуби от човешки глас магическата ѝ сила). Момите оставят китките си през нощта в мълчаната вода и на сутринта гадаят по тях кой ще е бъдещият им жених. Обредното действие срещаме и при ладуването. Според друго поверие – на сутринта на празника, щом изгрее слънцето, която мома първа го види – ще има пари и от здраве през цялата година.

Съществува и вярване, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък, който свети силно.

През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството.На днешния ден празнуват Биляна, Ивет, Ивета, Йонка, Йоана, Йоан, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо и други с имена на билки.

Екипът ни пожелава на всички именици здраве, щастие и успехи!
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ