област Велико Търново
Сподели
02 юли 2019
Автор: ОбластВТ

Инспекцията по труда: Работодателите да въведат мерки за безопасна работа при високи температури

Инспекцията по труда: Работодателите да въведат мерки за безопасна работа при високи температури
Сигнали за работа при прегряващ микроклимат подават най-често работещите на закритоПри подаден червен или оранжев код за опасни метеорологични явления от Национален институт по метеорология и хидрология, работодателите следва да въведат мерки за гарантиране на безопасността на работещите, припомни Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". 

Мерките могат да бъдат технически, които да гарантират намаляване на температурата в помещенията, или организационни – чрез въвеждане на повече почивки, промяна на работното време с цел избягване на полагането на труд в часовете с най-високи температури, промяна на вида работа и други.

При работа на закрито градусите през топлия период трябва да бъдат между 18 и 25, като стойностите варират според типа работа - лека, средна или тежка. Допустимата температура не може да бъде над 28 градуса, но има определени и изключения. Според тях при много високи температури навън, в  помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимите стойности, но не повече от 33 градуса.

Мерките, които работодателите могат да предприемат за минимизиране на риска при работа при неблагоприятни метеорологични условия, са разписани в специална Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места.

Инспекцията по труда осъществява контрол върху микроклимата в предприятията както по сигнали, така и в рамките на текущата инспекционна дейност. Той е приоритет и при контролната дейност в строителството и в селското стопанство, където основно се работи на открито. Резултатите от контролната дейност показват, че обикновено сигнали за работа при високи или ниски температури се подават от работещи на закрито.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ