област Велико Търново
Сподели
24 юли 2017
Автор: ОбластВТ

Курбан и водосвет на поклонението в Къпиновския манастир

Курбан и водосвет на поклонението в Къпиновския манастир

Стотици поклонници изпълниха в събота двора на Къпиновския манастир „Свети Николай Чудотворец“, което показа за поредна година, че традицията, датираща от незапомнени времена е жива.

Еленчани се включиха в три лъча в поклонението, възстановено от общината преди 17 години. Пешеходците тръгнаха по един от най-живописните, но и доста труден маршрут, следващ стария път за манастира. За по-малко от 4 часа групата измина 17 км. За пореден път воля и издържливост показа 79-годишната Йорданка Аврамова, запален турист, която от 2001 година не пропуска поход до светата обител. Кметът инж. Дилян Млъзев избра да се включи в групата на велосипедистите, а за повечето участници в поклонението общината в Елена организира транспорт.

Най-хубавото агне за курбана отдели от своето стадо Иван Димитров, собственик на овцефермата в Чакали. С мерак и с над десет подправки приготвиха вкусната агнешка чорба Светослава Йорданова и Ваня Русева. Двете жени не издадоха рецептата, но е важно от ранни зори да се подкладе огъня край манастирските порти. Архиерейският наместник Валентин Георгиев благослови поклонниците и освети курбана, от който имаше за всички.

По стара традиция, еленският кмет направи дарение за манастира – този път иконата на Божията майка с младенеца. „Най-хубавото днес е, че сме заедно тук не толкова от очакването за приятни емоции, а най-вече от потребността да се докоснем с вяра и смирение до това свято, не само за еленчани, но и за всеки българин място. Да е жива и да пребъде през годините традицията“, пожела на миряните градоначалникът Млъзев.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ