област Велико Търново
Сподели
17 апр 2019
Автор: ОбластВТ

Министър Каракачанов идва за клетвата на млади гвардейци в Горна Оряховица

Министър Каракачанов идва за клетвата на млади гвардейци в Горна Оряховица
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на церемонията по Тържествено връчване на знаме на седми ученически отряд към СУ „Вичо Грънчаров“.Официалното тържество ще се състои на 18 април, на градския площад, от 18 ч. Знамето ще бъде осветено от търновския митрополот Григорий. Военнослужещи от Националната гвардейска част ще участват в тържествена церемония по връчване на знамето.

Общо 21 младежи от 8 до 10 клас ще положат клетва в строя на ученическия гвардейски отряд. Сред тях ще има знаменосец, двама асистенти и командир. Униформите им са специално ушити, идентични с тези на Националната гвардейска част.

Само в седем града от цялата страна има ученически гвардейски отряди - Батак, Айтос, Плевен, Кърджали, Бургас, Смолян. След Плевен и Кърджали, в Горна Оряховица ще бъде третото връчване на знаме, на което министър Каракачанов ще присъства лично.

Подборът на кадри осъществил полковник Кънчо Иванов. Обучението преминало под ръководството на офицери от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Подкрепа оказали и бивши възпитаници на училището, както и родителите на децата.

 „Учениците приеха много отговорно инициативата. Целта ни е да възпитаме българщина в подрастващите и да запазим патриотизма в техните сърца“, коментира директорът на СУ „Вичо Грънчаров“ Нели Атанасова.

Гвардията е един от символите на българската държава заедно със знамето, химна и герба на Републиката. След полагане на клетва, младите гвардейци ще участват в официални тържества и ще представят града и училището си на местни и национални церемонии.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ