област Велико Търново
Сподели
18 дек 2018
Автор: ОбластВТ

Над 1000 ендоскопски процедури са извършени през годината в МБАЛ „Св. Иван Рилски“

Над 1000 ендоскопски процедури са извършени през годината в МБАЛ „Св. Иван Рилски“

Над 1000 ендоскопски процедури са извършени за 2018 година в ендоскопския кабинет в Първо вътрешно отделение на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. В кабинета основно работят гастроентеролозите д-р Любомир Костурков и синът му д-р Илко Костурков.

"През кабинета са преминали пациенти с различни диагнози: гастрити, диафрагмални хернии, езофагитни промени, язви на стомаха и дванадесетопръстника, дивертикули на дебелото черво, хронични и уцерозни колити", коментира д-р Костурков младши. За годината са извършени и 95 полипектомии. За периода са регистрирани над 50 новооткрити злокачествени образувания. Някои от тях са диагностицирани на ранен етап, което дава възможност за пълното оздравяване на пациента. В други случаи те не са уловени навреме, което пък довежда до тежка и продължителна терапия. Най- много - 32 на брой, са злокачествените образувания на дебелото черво, следвани от тумори на стомаха, черния дроб и панкереаса.

Пациентите, прегледани в кабинета, са от целия регион - от общините Горна Оряховица, Велико Търново, Лясковец, Елена, Стражица, Златарица.

От няколко месеца, след закупуването на допълнителни устройства към съвременната ендоскопска апаратура, стана възможно извършването на ендоскопски мукозни резекции (усъвършенстван метод за отстраняване на предракови образувания от дебелото черво и стомаха). При навременна диагностика и адекватни мерки от страна на медиците, пациентът може да си спести редица усложнения.

В тази връзка д-р Илко Костурков препоръчва всички пациенти с новооткрит анемичен синдром, продължителни коремни болки, кървене, нарушен ритъм на дефекация, веднага да се насочват към гастроентеролог за уточняване на проблема.

Информация и снимка: МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ