област Велико Търново
Сподели
13 фев 2019
Автор: ОбластВТ

Отпускат 43 хил. лв за реставриране на паметници в областта

Отпускат 43 хил. лв за реставриране на паметници в областта
Областната комисия „Военни паметници” проведе редовно заседание в Областна администрация. Заседанието бе открито от председателя на комисията проф. д-р Любомира Попова и Радослав Симеонов - главен експерт в отдел „Военни паметници” към Министерство на отбраната. На заседанието присъстваха и заместник областният управител Ивета Кабакчиева и Живко Костадинов – началник на сектор „Военни клубове“ ТО – Варна и всички членове на комисията.По време на заседанието бе обсъдено предложение на Община Стражица за включване в Областния регистър на военните паметници и картотеката на военните паметници на пет военни паметника. Обсъдено беше и предложение на Община Златарица, за ремонт на паметника „Майка България“ в гр. Златарица.

Комисията обсъди и предложение на Венелин Иванов от инициативен комитет за изграждане на паметник на първия български генерал - търновецът Сава Муткуров.

Иван Коев, председател на „Съюза на ветераните от войните“, запозна присъстващите с направеното от него предложение да бъде извършено проучване за Област Велико Търново на военни паметници в населени места без жители  или с по няколко жители. Неговото предложение е тези паметници да бъдат обследвани, реставрирани, да се обнови инфраструктурата около тях и да бъдат чествани при съответните поводи.

По време на заседанието беше предоставена и информация на отпуснатите средства от Министерството на отбраната за мероприятия и ремонт на военни паметници на територията на област Велико Търново.

С постановление № 157 от 30 юли 2018 г. и с постановление № 253 от 22 ноември 2018 г. за общините на територията на областта са отпуснати 43 хил. лв. 
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ