област Велико Търново
Сподели
13 май 2017
Автор: ОбластВТ

Пешеходен поход до скалните феномени край Елена организираха за Деня на спортиста

Пешеходен поход до скалните феномени край Елена организираха за Деня на спортиста

Тази година традиционният пешеходен поход, който се провежда във връзка с Деня на спортиста, премина по един от най-красивите маршрути – с. Усои – местността Марков Камък – местността Раюв камък. В събота сутринта 24 запалени туристи поеха по маршрута. Групата бе подсилена и от 11-годишните скаути Никол Чолакова, Мартина Александрова и Виктория Крамолинска. Двата скални феномена, на около 3 часа път от Елена, привличат туристите не само като природни забележителности, те са свързани с интересни легенди.

МАРКОВ КАМЪК  е огромен къс скала с дължина 6 м, височина и ширина над 3 м и  като че ли е закрепен от човешка ръка върху няколко по-малки камъка на билото на рида. Тази необикновена природна даденост му придава представа за някаква незнайна чудодейна сила.

Една от легендите разказва, че Крали Марко, бродейки по българските земи стигнал и до връх Острец в Еленския балкан. На пътя му се изпречил огромният камък. Юначният българин с титанична сила се опитал да го отмести с крак, но камъкът бил добре закрепен. Тогава той го грабнал с ръце и запокитил през долове и ридове на днешното възвишение. С  няколко огромни крачки  се озовал на мястото преди да падне камъкът. Подложил няколко по-малки камъка, върху които паднал големият. Той го ударил леко по малкото пръстче на ръката,   потекла кръв, от която още има следи върху камъка.

РАЮВ КАМЪК се намира в края на платото и от него се открива  просторна гледка към язовир "Йовковци". Той се състои от множество разпръснати скали южно от Марков камък.  Два от тях наподобяват плочките на костенурка и са наречени Голямата и Малката костенурка. Върху Голямата е издълбан казан с диаметър около 100 см и няколко по-малки около него. В подножието на скалата има издялана вертикална ниша (скит), която и днес се използва за поклонение по християнските обичаи. На обратната страна на скалата, отново близо до основата й, е издълбана фигура на шаман с островърха шапка или корона в свещенодействие и жезъл в лявата ръка. Над фигурата е издълбан древният български символ - IYI.

Известно от народното творчество по цялото българско землище е прозвището на Слънцето като Райко или Раю/йо, откъдето вероятно идва и името на природния феномен. Небесната костенурка е символ, познат на древните ни предци. Тя един от най-старите  символи на Космическия ред и Земята.

 

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ