област Велико Търново
Сподели
29 яну 2019
Автор: ОбластВТ

Предприемачи ще помагат при професионалното ориентиране на учениците във Велико Търново

Предприемачи ще помагат при професионалното ориентиране на учениците във Велико Търново
Кметът на Велико Търново Даниел Панов предприе нова инициатива. Ще бъдат организирани занятия по професионално ориентиране в училищата.


 
Срещите с учениците ще са отворени, а за участие в тях ще бъдат канени представители на бизнеса и предприемачи. Организацията на събитията в училищата вече е възложена на екипа от специалисти по кариерно консултиране и ориентиране към общинския Център за подкрепа и личностно развитие.
 
Друга мярка предвижда учениците да гостуват във фирми и предприятия, за да се запознаят на място с организацията на работата, с новите технологии при производствата, с моделите на управление и други.
 
Целта на часовете е по-малките ученици да получат съвети и помощ при избор на специалност в гимназиите и средните училища, а по-големите – да се запознаят с възможностите за професионална реализация както след средното, така и след висшето образование.
 
„Това е един от начините, за да бъде още по-близка връзката между образованието, бизнеса и пазара на труда, а също и за популяризация на професиите с най-голяма нужда от квалифицирани кадри“, коментира кметът Даниел Панов.
 
Предстои създаването на мобилен офис на консултантите както в информационния център в сградата на общината, така и в изнесения център в „Мол Велико Търново“. На място учениците ще могат да попълват тестове за професионална и кариерна ориентация, както и да разговарят със специалистите.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ