област Велико Търново
Сподели
02 юли 2019
Автор: ОбластВТ

Предстои празник на хляба в село Ресен

Предстои празник на хляба в село Ресен
За седма година настоятелството при Народно читалище „Народна просвета 1874” - село Ресен организира празник на хляба, под надслов „Никой не е по-голям от хляба”. Събитието ще се проведе на 6 юли, от 10:00 ч., в салона на читалището. "Казват, че срещата на човека с хляба започва с раждането му и трае през целия му живот. Хлябът възпитава, вдъхва надежда в трудни и съдбовни дни и вяра в бъдещето. Носи в себе си всички щастливи и тъжни, минали и настоящи мигове. Хлябът е символ на живота, свързан е с традициите и бъдещето на поколенията. Историята на един народ е днешна и утрешна, а значението на хляба-непреходно. Хлябът заема съществена част от менюто на българина. Колкото и богата да е трапезата, без неговия аромат и вкус тя е незавършена. Българската пословица "Никой не е по-голям от хляба" е израз на голямото уважение и преклонение към хляба", канят организаторите. 

Празникът на хляба е с конкурсен характер и се провежда в два раздела : 
- автентичен фолклор с категории : песни , обичаи и индивидуално изпълнение 
- и кулинария, където участниците представят домашно приготвени обредни хлябове, традиционни за даденото населено място и сами аранжират масата си. 

Участие в празника ще вземат 15 състава и 8 индивидуални изпълнители от 6 общини. Компетентно жури ще оценява участниците в двата раздела.

Гост изпълнители ще бъдат: Танцово студио „ДИНАМИК” при център за подкрепа и личностно развитие при Общински детски комплекс гр.Велико Търново, мъжка певческа група „Г. Измирлиев” към пенсионерски клуб „Елена Грънчарова” гр.Г.Оряховица, група за стари градски песни към Клуб на пенсионера и инвалида „Надежда” с.Ресен, Стоян Груев от с.Ресен.

Жителите на Ресен, гостите и участниците в празника ще останат очаровани и от изложението на хлебните производи от ресенските фирми - „Хлебозавод Яна-1” и Едноличен търговец „Фоер” Петър Добрев, обещават още организаторите. По време на празника всеки ще може да опита вкусните ресенски мекици и вареното сладко жито за здраве.

Празникът се организира в партньорство с Кметство Ресен, Община Велико Търново, Хлебозавод „Яна 1” - с.Ресен , Едноличен търговец „Фоер-Петър Добрев” с.Ресен и Общинско кабелно радио - медиен партньор.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ