област Велико Търново
Сподели
20 окт 2019
Автор: ОбластВТ

Притеснително! Тролове заляха фейсбук пространството на Горна Оряховица

Притеснително! Тролове заляха фейсбук пространството на Горна Оряховица
Бум на фалшивите профили се наблюдава в последните няколко дни по горнооряховските фейсбук групи. Това  показва разследване на нашата медия, породено от множество сигнали за злоупотреба от наши читатели. Целта на така наречените "тролове" е уронване на авторитета и създаване на подвеждаща информация, отправени към кандидати за местната власт в Горна Оряховица. "Троловете" си служат с фалшиви новини, а където това не е достатъчно, използват измислени или видоизменени "факти". Обект на атаките са най-вече кандидатите за кметове в градския център, но проучването ни показва, че над 80% от фалшивите профили работят срещу кандидатите на ГЕРБ Горна Оряховица.

Профилите са с адрес от цяла България и при по-внимателно наблюдение се вижда, че язвителните коментари и разпространението на фалшиви новини от тях, са изцяло срещу кандидати на ГЕРБ в цялата страна. Освен в Горна Оряховица, същите тези "тролове" показват завидни "познания" и за кандидатите на София, Пловдив, Варна и други по-малки населени места. 

Припомняме, че неотдавна избухна подобен скандал с платени "тролове" в национален мащаб. Тогава обект на фалшиви коментари бе закупуването на военни самолети от САЩ. И в този случай методът и действията подозрително приличат на сегашния стил на работа.

Екипът на Област Велико Търново твърдо осъжда разпространението на фалшиви новини и "тролски коментари". Апелираме нашите читатели да ни сигнализират за потенциални нарушители! Нека запазим истинността и свободата на информацията заедно!
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ