област Велико Търново
Сподели
18 яну 2019
Автор: ОбластВТ

Програма за Бабинден в Горнооряховско – обреди и обичаи, запазени във времето

Програма за Бабинден в Горнооряховско – обреди и обичаи, запазени във времето
Бабинден е празникът, в който се отдава почит към акушери, гинеколози и всички, отдадени на родилната помощ.Още от стари времена, в българската традиция присъства уважението към „бабата“, помагаща при раждане. На този ден се извършват редица обреди, които засвидетелстват благодарността на младите невести. По нов стил се празнува на 8 януари.

Обичаите, свързани с „бабуване“, ще представят старите жени от горнооряховските села.

На 21 януари в село Поликраище, от 13:00 часа, в читалището ще бъде пресъздаден обичая „къпане на бебе“. В село Правда, от 13:00 часа ще представят „бабуване“. Групата за изворен фолклор от село Янтра ще покаже обичаи и ритуали за Бабинден  - от 12 часа. В село Върбица, от 11 часа ще представят ритуала „бабуване“. В село Първомайци, от 10 часа, група за запазване на народните традиции при НЧ „Ив. Вазов-1893“, ще пресъздаде обичаите, свързани с празника. В Горски долен Тръмбеш, от 10 часа, ще бъде представена традицията „Измиване на бабини ръце“. В село Писарево също ще бъдат пресъздадени обреди и обичаи за Бабинден в читалище „Съгласие-1905“, от 10 часа.

През 1951 година, 21 януари е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите. Празникът ще бъде отбелязан официално и в много болници и АГ отделения в страната.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ