област Велико Търново
Сподели
28 авг 2018
Автор: ОбластВТ

Разкопките в „Ряховец“ разкриха присъствие на палеолитни ловци за първи път по нашите земи

Разкопките в „Ряховец“ разкриха присъствие на палеолитни ловци за първи път по нашите земи
С пресконференция приключиха дейностите от четвъртия археологически сезон за проучване на крепостта „Ряховец“. Присъстваха научни консултанти и археологически ръководители, директорът на Исторически музей - Горна Оряховица Пламен Мадемов,  уредникът на археологическия отдел Мая Иванова, кметът инж. Добромир Добрев, както и ученици - участници в разкопките.


Екипът се развива стремително и успя да открие много значими артефакти. Освен на монети, археолозите се натъкнали и на средновековни жилища, строени върху рухналата крепост. Самата крепостна стена била на скална повърхност. В основата е открита животинска кост, на която предстои датиране. „За втора година откриваме гробове в северния склон. Има открити предмети от 1360 – 1120 г. пр. н.е., които чакат дата и ДНК проучване“, разказва археологът Илиян Петракиев.

Установен е пласт от Ранната желязна епоха и гроб с детски скелет от 13 век, гените на който датират от 10 хиляди години назад. Това дава възможност на учените да търсят корените на тракийския етнос. Акцент на откритията през това лято са факти за присъствието на последните палеолитни ловци от хаплогрупа по нашите земи. До сега няма регистрирани такива данни в България.

Уредникът на археологическия отдел при Исторически музей – Горна Оряховица - Мая Иванова разказа как се е разработила идеята за археологическата школа. През лятото участие взеха 28 деца от Горна Оряховица и Велико Търново на терен. Школата продължи с инициатива за почистване на откритите материали.„За наша радост, успяхме да се справим с този проект. В инициативата ни „Семейни съботи“ се включиха доброволци от Плевен, София и други големи и малки градове. Около 400 души посетиха музея през уикендите това лято“, каза директорът на музея Пламен Мадемов.

В археологическите разкопки се включва и Общината с мащабни идеи. „Нашата цел е да обединим усилията на археолози и етнографи. Това е крепост, която природата е съхранила през вековете, затова искаме тя да стане туристическа дестинация. Простира се на площ от 20 декара, от които е проучена много малка част. Имаме идеи да доразвием визията на това място. В проекта ще включим сграда, която да послужи за провеждане на обучение на млади археолози и зелени училища. Подобен център има единствено в Сърбия“, бяха думите на кмета инж. Добромир Добрев.

Проучванията продължават с геофизични изследвания на северния склон през есента.

Разкопките на крепостта „Ряховец“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Горна Оряховица в лицето на кмета инж. Добромир Добрев и с допълнително финансиране от Министерството на културата и Националния исторически музей.

ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ