област Велико Търново
Сподели
23 юли 2018
Автор: ОбластВТ

Сладък и весел празник на еленския мед събра гости от близо и далеч

Сладък и весел празник на еленския мед събра гости от близо и далеч
Стотици избраха да бъдат през почивните дни на Медена седянка по еленски. Петият празник на еленския мед и пчеларството събра не само почитатели на божествения еликсир от Балкана, но и любители на фолклора.


От близки и далечни градове пристигнаха танцьори за първото надиграване „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“. Градският мегдан преливаше от изобилие, пъстрота и веселие. Местни производители опънаха шатри и подредиха от всичко, което дават трудолюбивите пчели. Десетки занаятчии предлагаха не само хубава стока, но и помагаха с полезни съвети.

Организаторите – Oбщина Елена, местното сдружение „Пчела“, Сдружението за биологично пчеларство и народно читалище „Елена-1863“  се бяха постарали и на млади, и на стари да е сладко, забавно и благо на сърцата.

Кметът инж. Дилян Млъзев откри празника и пожела на пчеларите пълни кошери, а председателят на местното сдружение Иван Стефанов напомни, че къща, в която по-често слагат мед на трапезата, лекарят я заобикаля. По традиция архиерейският наместник благослови еленските пчелари и освети меда им, който заради уникалните вкусови качества все повече е търсен. Старите пчелари си спомнят, че той често е вземан за „мая“ т.е. за подобрител на меда, произвеждан на други места в страната.

Стартът на фолклорното надиграване дадоха неговите инициатори от еленския клуб  за автентични хора „СамоДиви“. Всички участници разлюляха сцената с весели хора, та чак разиграха и публиката. Организаторите отличиха със специални награди най-добрите състави, които отнесоха и дарове от местни производители.

Небивал интерес предизвика дефилето и представянето на автентични народни носии, повечето лични, предавани във фамилиите от поколение на поколение. На празника гостуваха и от клуб „традиция“ от Нова Загора. Доста атрактивно представиха облекло и въоръжение на хайдути от 18 век.

Медената седянка не мина без дегустации на мед и състезания по надяждане с меденки, без сладки раздумки за пчелите, които за разлика от човеците работят на принципа: „Един за всички, всички за един“. Във весели работилнички децата пресъздаваха в рисунки, апликации и игри живота на пчелите, а после първи малчуганите се наредиха край центрофугата да опитат от вкусния мед, който потече от питите.

Местните пчелари заедно със своите колеги от страната обмениха опит по време на научно-практически семинар, организиран от Сдружението за биологично пчеларство. Обсъдиха финансирането в сектор „Пчеларство“ и има ли нужда от нова концепция в пчеларската програма. А как от две тръвни се стига до модерен пчелин с над 200 кошера показаха нагледно на семейния пчелин в с. Яковци Поликсена и Здравко Кръстеви. Пчелинът за образец влезе във филма на Световната организация по прехрана за изследване и прилагане на препарата „Екостоп“, номиниран преди две години в ЕС  сред  петте иновационни продукта в земеделието, и който за първи път е приложен при еленски пчелари.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ