област Велико Търново
Сподели
21 май 2018
Автор: ОбластВТ

Ученици от СУ "Георги Измирлиев" разиграха съдебен процес

Ученици от СУ Георги Измирлиев разиграха съдебен процес
Районен съд - Горна Оряховица и Средно училище „Георги Измирлиев“ работиха съвместно по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.
     
В рамките на програмата са разгледани осем теми и симулации, в които учениците от гимназиален етап се запознаха  по-отблизо с работата на съда, а също и с превенцията срещу употребата на наркотични вещества, кибер престъпленията, домашното насилие, трафика на хора , детското насилие, хулиганските прояви и други интересни казуси.
      
С особено голям интерес премина представянето на наученото в рамките на образователната програма. Учениците разиграха  симулативен процес -  съдебно производство по гражданско дело, като  влязоха в ролите на съдия, прокурор, адвокат, ищец,  ответник, социален работник.

Подготовката и реализацията на този симулативен съдебен процес, както и срещата с юристите спомогна за повишаване откритостта и доверието  на подрастващите към институциите през призмата на правните професии и  работата им.

След приключване на симулацията, организаторът на инициативата и председател  на Районен съд – Горна Оряховица - г-н Вардаров, благодари за старанието и сериозната подготовка на съдебното заседание и връчи удостоверение всеки от участниците.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ