област Велико Търново
Сподели
18 мар 2019
Автор: ОбластВТ

2 000 лв. бяха събрани за изграждането на паметник на генерал Сава Муткуров

2 000 лв. бяха събрани за изграждането на паметник на генерал Сава Муткуров
На благотворителния коктейл в Изложбени зали „Рафаел Михайлов" във Велико Търново, по повод 128-мата годишнина от смъртта на генерал Сава Муткуров, бяха събрани 2000 лв., които ще бъдат използвани за изграждането на паметник.Председателят на комитет „Сава Муткуров” - професор Георги Камарашев, разказа на присъстващите основните моменти от биографията на генерала. За първи път беше представен и моделът на бюст-паметника, изработен от скулптора Денислав Сираков. Паметникът ще бъде поставен до централната алея в парк "Марно поле".

Припомняме, че Сава Муткуров е първият български офицер, получил генералско звание и е единственият български офицер с орден „За храброст” 1-ва степен. Орденът е получил на 1/13 септември 1887 година, заедно с другите двама регенти на Княжество България – Стефан Стамболов и Георги Живков (също търновци) - за управлението на държавата в смутните времена на безкняжие.Премиерно беше показан и кратък филм, изработен от сдружение „Българска история”, с подкрепата на ЗАД „Армеец”, посветен на бележития търновец. Филмът може да бъде видян на https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZnzwd7ZVnypvF1987k1tQYYLD7pPFIKDOB7   Освен това, ЗАД „Армеец” обяви, че ще преведе по дарителската сметка на комитет „Сава Муткуров” сумата от 1000 лв.

Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Асен Иванов отслужи заупокойна служба и молитва за успех на начинанието. Гостите разгледаха и подредената изложба със снимки на Сава Муткуров от архива на РИМ – Велико Търново и НВИМ –София. Всеки дарител получи подарък – значка с лика на генерала.

Членовете на комитет „Сава Муткуров” – проф. Милко Палангурски, проф. Георги Камарашев, проф. Михаил Харалампиев, доц. Марко Златев, майор Иванка Георгиева, адвокат Николай Илчев и Венелин Иванов изказват благодарности на всички дарители. Всеки, който желае да подкрепи инициативата, може да го направи с превод по банковата сметка на „Инициативен комитет за изграждане на паметник на генерал Сава Муткуров” BG12UNCR70001523451299 в УниКредит Булбанк АД.

Снимки: Таня Георгиева
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ