област Велико Търново
Сподели
19 юли 2018
Автор: ОбластВТ

500 изпълнители представят във Велико Търново културата на девет държави

500 изпълнители представят във Велико Търново културата на девет държави
Близо 500 изпълнители от Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико, Русия и България ще представят във Велико Търново традиционните за всяка една от държавите обичаи, култура, традиции и изкуство.


Петнадесетте ансамбъла ще участват в XXI Международен фолклорен фестивал, който започва тази събота и ще превърне Старата столица в световен карнавален център до 28 юли.

Големият културен форум стартира в следобедните часове на съботния ден с дефиле на участниците. Шествието ще тръгне в 18,30 ч. по главната улица „Васил Левски“, а пред сградата на Община Велико Търново всеки от съставите ще представи по едно изпълнение от своята програма.

В 20,00 ч. на сцената на Летния театър е официалното откриване на фестивала. Всяка от вечерите до 28 юли включително ще е карнавална, а концертите в Летния театър са със свободен вход, съобщиха по време на пресконференция организаторът Емил Павлов и Нелина Църова – директор на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“. Песни, танци, акробатика, карнавално настроение и много изненади очакват великотърновци.

България ще бъде представена от фолклорните формации и ансамбли „Искра“ и „Търновче“ /Велико Търново/, „Развитие“ /Севлиево/ „Жар“ /София/, „Сидер Войвода“ и „Раховче“ /Горна Оряховица/.

Организатори на фестивала са Фондация „Международни фолклорни фестивали”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF /Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства/ в България. Съпътстващи събития са конкурс за красота и артистичност „Мис Фестивал“, традиционните вечери на нациите, международна научна конференция за популяризиране на Конвенцията на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство и др.

Подарък за всички гости на Международния фолклорен фестивал ще бъде прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще бъде излъчена на 22 юли /неделя/ от 22,30 ч. Жестът е от страна на кмета Даниел Панов, Община Велико Търново и Общинска агенция по туризъм.
ПОДОБНИ НОВИНИ
ПОСЛЕДНИ НОВИНИ